Angstklachten behandeling bij Psycholoog Arnhem

Als bang zijn je leven is

Iedereen is wel eens bang. Die angst heeft een reden, er komt iets engs op je af, je staat voor een belangrijke moeilijke beslissing, je moet zo het podium op. Die angst zet je op scherp, maakt je alert en helpt je focussen. Maar je kunt ook bang zijn zonder dat daar een duidelijk aanwijsbare reden voor is. Al is er geen reden voor jouw angst, deze is er niet minder om. Je gaat er dingen voor laten, je gaat ze uit de weg. De angst beheerst je leven. Eigenlijk kan je geen normaal leven meer leiden. Je vervreemdt van iedereen, je kunt niet echt meer aan het werk en waar je vroeger plezier in had, dat heb je al lang niet meer.

Ik help jou bij Psycholoog Arnhem

Er zijn heel veel verschillende angstprofielen. Het eerste wat ik doe is bekijken wat voor angst jouw leven beheerst. Vervolgens vinden we samen de oorzaak van je angst, met welke gebeurtenissen het te maken heeft en wat je kunt doen om die grote last terug te dringen. Dat doen we met behulp van gedragstherapie – dat wil zeggen dat je praktische middelen krijgt zodat je om kunt gaan met je angsten. We vinden patronen – vermijding, overwerken, drinken enzovoorts en doorbreken deze. Angsten worden ingedeeld in drie categorieën: gegeneraliseerde angststoornis, dwang stoornis en fobie. Ik zal ze kort doorlopen:

  • gegeneraliseerde angststoornis Het wil eigenlijk zeggen dat je onophoudelijk bezorgd bent zonder dat het écht nodig is. Iedereen piekert we eens, maar in jouw geval beheerst het je helemaal. Vaak brengt deze stoornis mensen in een isolement en is hulp uit de nabije omgeving erg moeilijk.
  • dwang of obsessieve compulsieve stoornis Dit zijn angsten die gepaard gaan met dwanggedachten (obsessies) en dwanghandelingen (compulsies). De dwanggedachten zijn negatieve gedachten die je volkomen in beslag nemen. Zo erg dat ze gedrag beïnvloeden. Omdat het allemaal van binnen speelt, is het voor je omgeving nauwelijks te herkennen. Dwanghandelingen zijn bepaalde handelingen die steeds uitgevoerd moeten worden. Bekende vormen zijn smetvrees en wasdrang. Je rituele handelingen bepalen je dag en je hebt daardoor geen aandacht meer voor je werk, je partner of je gezin.
  • de fobie Bij een fobie ben je bang voor ‘iets’ – een ding, een dier of een situatie. Ook al snap je dat je heus niet zo bang hoeft te zijn, je bent het toch. Direct gevolg is dat je dat ding waar je bang voor bent gaat vermijden. Bekende fobieën zijn: hoogtevrees, angst voor dieren, insecten of reptielen, vliegangst en angst voor grote of juist kleine ruimtes. Maar er zijn er nog veel meer, en als je denkt dat je een fobie hebt, neem dan even contact op.

Heb je vragen over angstklachten?

Kijk dan even op het forum over angsten en fobieën: www.angstpsychologen.nl. Je kunt hier anoniem je angst-vragen stellen, deze worden gratis beantwoord door ervaren psychologen, waaronder ik zelf.

Online therapie – in je eigen tijd en tempo

Angstklachten kunnen ook goed behandeld worden met online therapie, dit kan helemaal in je eigen tijd en tempo. Interesse? Klik dan even door naar: therapie online.

Contact opnemen – Aan de slag met je klachten

Je kunt altijd vrijblijvend contact opnemen met Psychologen Nederland via 085 – 40 14 720. Psychologisch opgeleide professionals staan klaar om je vragen te beantwoorden over behandeling en om je bij te staan in het kiezen van een therapeut of behandeling. Daarbij kan direct een afspraak gemaakt worden, zonder wachtlijst.