Wanneer ga je naar een psycholoog?

Als je gewoon ziek bent is het duidelijk, je hebt koorts, je hebt je been gebroken, je geeft over – iedereen kan zien dat het niet goed met je gaat. Dan is het de normaalste zaak van de wereld dat je even naar de huisarts gaat.

Het voelt van binnen niet goed

Als je je van binnen niet lekker voelt is het veel lastiger. Om te beginnen moet je van jezelf door hebben dat dat gevoel van onbehagen, die klachten, er niet ‘bij horen’ en dat ze goed te behandelen zijn. Vervolgens moet je voor jezelf erkennen dat je best wat hulp kunt gebruiken en het niet ‘op karakter’ te boven komt. En tot slot moet je een psycholoog vinden die bij je past. Gelukkig zijn er al heel veel klachten goed benoemd, en ook met mijn website wil ik je helpen met het benoemen van je klachten. Maar. Het belangrijkste van die innerlijke klachten is dat je ze hebt, en dat is echt al genoeg om aan de bel te trekken. Je huisarts of een psycholoog kan je helpen uit te vinden wat er aan de hand is en in de meeste gevallen kan de psycholoog je er ook snel weer bovenop helpen.

Hoe kan Psycholoog Arnhem je helpen?

Om te beginnen vindt een psycholoog uit wat er met je aan de hand is – de diagnose. Vervolgens stelt de psycholoog een behandelplan op dat helemaal op jou is afgestemd; precies het soort therapieën en behandelmanieren die bij jou passen. En daarna voer je samen met de psycholoog dat plan uit.

Je doet zelf het werk

Dat uitvoeren van het plan is doorgaans heel concreet. Je krijgt ‘huiswerk’, je leert patronen in je eigen gedrag herkennen en zo vind je de oplossing van je klacht. In de regel hebben we 5 tot 10 behandelingen nodig om je klachten aan te pakken. Een sessie duurt 45 minuten.

Hoe kies je een psycholoog?

Een arts kiezen is heel persoonlijk. Maar je kunt wel op een aantal zaken letten. Om te beginnen kun je je huisarts om advies vragen. Let dan goed op certificering, als iemand lid is van bijvoorbeeld het NIP of het NVPA, weet je dat die zich houdt aan een beroepscode. En verder doe je er goed aan de tijd te nemen om voor jezelf te ontdekken of de psycholoog je aanspreekt, wat de visie van de praktijk is, en of de stijl je aanspreekt.

Beter

Na behandeling is je klacht vaak weg. Je weet beter hoe je er mee om moet gaan en hebt weer grip op je leven.

Contact opnemen – Aan de slag met je klachten

Je kunt altijd vrijblijvend contact opnemen met Psychologen Nederland via 085 – 40 14 720. Psychologisch opgeleide professionals staan klaar om je vragen te beantwoorden over behandeling en om je bij te staan in het kiezen van een therapeut of behandeling. Daarbij kan direct een afspraak gemaakt worden, zonder wachtlijst.